Wat is een Capsulitis MTP – gewricht?
MTP – gewrichten zijn de gewrichtskapsels van de tenen. Een – itis is een ontsteking.
Capsulitis MTP – gewricht is dus een ontsteking van het gewrichtskapsel van de teen.
Oorzaak
Elk gewricht in het lichaam is omgeven door een stevig gewrichtskapsel. Deze dienen ervoor om de botten bij elkaar te houden en wordt aan de binnenzijde bekleed door een slijmvlieslaag. Ook zitten er in het kapsel van een gewricht veel zenuwen met daarin kleine sensoren, om zaken zoals spanning op het gewricht te meten. Als er pijn wordt ervaren, dan komt de pijn vanuit het gewrichtskapsel. Tijdens het staan en lopen komt er hoogst waarschijnlijk teveel druk op de teengewrichten en het daarbij horende gewrichtskapsels. Deze gaat na verloop van tijd overbelasten. Er wordt dan gesproken van een “surmenage MTP-gewricht”. Na verloop van tijd wordt een overbelasting een ontsteking. Dan is het geen surmenage meer naar een -itis.
Klachten
Er wordt pijn ervaren onder de bal van de voet en aan de teengewrichten. In de ochtend is er vooral ochtend stijfheid, startpijn en in de loop van de dag is er pijn na verhoogde of langere belasting op de voorvoet. Soms is er locatie roodheid en verdikking aanwezig, wat weer kan duidelijk op een capsulaire ontsteking. Ook kan het bewegingen van de tenen naar boven of onder pijnlijk zijn. In de meestal gevallen wordt de klacht het meest gevoeld tijdens de propulsiefase (afwikkeling) tijdens het lopen en bij het klauwen van de tenen. Er is vaak een overdruk aanwezig onder de bal van de voet.
Podotherapeut
In het geval van een biomechanische afwijking in de voet (bijv. scheefstand van de enkel) worden er corrigerende podotherapeutische zolen individueel aangemeten en vervaardigd. Deze hebben als functie de standsafwijking in de voet te corrigeren en de overdruk op de aangedane plek te reduceren. Deze zolen zijn inpasbaar in confectie-, werk – en sportschoeisel en worden afgeleverd met instructies en onderhoudsvoorschriften. Meestal kan de standaard zool uit de schoen zodat de steunzool ervoor in de plaats kan. Er wordt een (sport)schoenadvies gegeven met speciale aandacht voor zoolmateriaal, ballijn, hakhoogte, stabiliteit bovenwerk, zachtheid en hoogte van het contrefort etcetera. Daarbij is het meestal prettig als de zool van de schoen wat dempend is.
Resultaat
Meestal is het te verwachten resultaat goed in een tijdsbestek tussen de 6 en 12 weken, afhankelijk hoelang de klacht al aanwezig is. Hoe langer deze aanwezig is, des te langer het duurt voordat deze weer over is. 90% van de patiënten is in een tijdsbestek van uiterlijk 12 weken weer klachtenvrij, waarvan 37% na 8 weken volledig klachtenvrij is.