Hielspoor (hielpijn)
Hielspoor wordt vaak door elkaar gehaald met een peesplaat overbelasting / ontsteking onder de voet. Echter zijn er toch grote verschillen. Klik hier om te zien wat een peesplaat overbelasting / ontsteking is.
Wat is een hielspoor?
Een hielspoor, ook wel spina calcaneï genoemd, is een botuitwas dat zich aan de onderzijde (plantair) van het hielbot heeft gevormd.
Oorzaak
Dit botuitwas is meestal het gevolg van een kalkafzetting.
Klachten
In sommige gevallen zal een hielspoor geen klachten opleveren en kan er gewoon mee worden gelopen zonder pijn. In andere gevallen zal een hielspoor wel klachten opleveren. Dit is omdat het weefsel en het botvlies er omheen ontstoken raken. Dit botuitwas druktin het hielbot en in het vetkussen onder de hiel. Bij iedere stap (belasting) zal deze pijn voelbaar zijn. De meeste pijn wordt gevoeld tijdens belasting, maar soms wordt de pijn na belasting ook nog gevoeld. Een hielspoor kan in sommige gevallen resulteren in een overbelasting van de peesplaat (fascia plantaris) of in een peesplaatontsteking (fasciitis plantaris).
Podotherapeut
Eerst zal achterhaald moeten worden of het daadwerkelijk een hielspoor is. Dit wordt gedaan middels palpatie om te lokaliseren waar de pijn aanwezig is. Hielspoor is altijd aanwezig aan het uiterste, onderste puntje van het hielbot in het midden onder de hiel. Middels een echo kan er gekeken worden of het met zekerheid een hielspoor is.
Tijdens het onderzoek zal er gekeken worden naar mogelijke scheefstand in de enkel of voet. Op basis van die gegevens wordt meestal een podotherapeutische zool gemaakt, met een uitsparing op de plek waar het hielspoor zich bevindt op de zool. Hierdoor komt er meer druk op de omliggende delen, en minder op de plek van het hielspoor.
Rust is daarnaast ook een belangrijk gegeven. Wanneer het lichaam immers aangeeft dat iets pijnlijk is, dient daarnaar geluisterd te worden. Doet het pijn, stop met lopen of ieder geval: probeer minder de voet te belasten.
Schoenkeuze is ook van belang. Hoe steviger de schoen, des te minder kan de voet bewegen in de schoen. Daarbij dient er op gelet te wordendat de zool van de schoen van een zacht materiaal is. Dit geeft een dempend effect. Een hele hard zool wordt vaak als zeer pijnlijk ervaren.
Operatief kan het hielspoor ook verwijderd worden. Echter geeft dit vaak een nieuwe klacht: operaties geven littekenweefsel. Dit littekenweefsel zal mogelijk ook (druk) pijn geven tijdens het lopen.
Prognose
Het te verwachten resultaat is goed. 80% Van de patiënten is klachtenvrij bij het gebruik van corrigerende, drukreducerende podotherapeutische zolen en verend schoeisel. 20% heeft een langer herstel periode nodig.