Morbus SeverMorbus Sever

 

Wat is Morbus Sever?

Morbus Sever, ook wel “apophysitis calcaneï” genoemd, is een ontsteking van het buitenste schil (apophyse) van het hielbeen (calcaneus). Hier komt de benaming apophysitis calcaneï vandaan. In de groeifase kan de groeischijf van het hielbeen soms irritatie geven, deze bevindt zich in de achterzijde van het hielbot.

Oorzaak

Deze aandoening komt meer bij jongens voor als bij meisjes, veelal tussen de 8 en 13 jaar. Kinderen zijn op deze leeftijd nog volop in de groei en soms komen er onregelmatigheden voor, in de nog niet volgroeide, groeischijf. Deze is aanwezig in het hielbeen. Deze onregelmatigheden kunnen soms leiden tot klachten, voornamelijk tijdens verhoogde belasting. Kinderen zijn vaak actief: ze lopen, rennen, sporten en spelen. Hierdoor neemt de belasting op het lichaam toe, zo ook op de voeten. Herhaaldelijke druk op het hielbeen bij stoten van de voeten tijdens het rennen, springen en lopen op blote voeten veroorzaken pijn en mogelijk zelfs zwelling van de hiel. Dit kan ook het geval zijn bij overgewicht. Ook is de stand van het hielbeen een belangrijk gegeven, een scheefstand hiervan leidt tot overmatige druk op de apophysitis calcaneï.

Klachten

De pijn wordt vaak ervaren tijdens en na: springen, hardlopen en sporten. Ook is het mogelijk dat klachten veroorzaakt worden door een trauma/letsel, door het lopen op blote voeten of door overgewicht. Pijn wordt ervaren op de achterzijde van het hielbeen. Daarbij is de “squeezetest” (samendrukken) vaak positief. Ook doet de weerstandstest. Daarnaast kan een afwijkende hielstand van het hielbeen, een vergrote trekkracht geven aan de achillespees waardoor hielpijn geprovoceerd kan worden. De achillespees loopt tenslotte over het hielbeen heen en heeft daardoor invloed op het klachtenverloop ervan. Meestal worden de klachten minder en verdwijnen deze na verloop, wanneer de groeischijf volgroeid en gesloten is.

Podotherapeut

Het belangrijkste doel is om tijdens sporten of verhoogde belasting op de voeten, de hielbelasting zoveel mogelijk te beperken. In het geval van een biomechanische afwijking in de voet (bijv. scheefstand van de enkel) worden er corrigerende podotherapeutische zolen individueel aangemeten en vervaardigd. Deze hebben als doel om de scheefstand van de hiel / middenvoet tegen te gaan en schokdemping te geven. Deze zolen zijn meestal inpasbaar verschillende soorten schoeisel, zoals werkschoenen, sportschoenen, sneakers en laarsjes. Meestal kan de standaard zool uit de schoen zodat de steunzool ervoor in de plaats kan.

Daarnaast is de schoenkeuze belangrijk, meestal geldt: hoe steviger, hoe beter. Daarbij lettende op zoolmateriaal, ballijn, hakhoogte, stabiliteit van het bovenwerk en een stevig contrefort. Daarbij is een dikkere, dempende zool een belangrijk gegeven bij deze klacht.

Resultaat

43% van de patiënten is na 8 weken weer klachtenvrij. Bij 52% van de patiënten zijn de klachten sterk verminderd. In enkele situaties is het verloop anders en blijven klachten ervaren worden tot de groei gestagneerd is. Veelal kunnen patiënten weer pijnvrij sporten.