Peesplaat overbelasting / ontstekingFascia plantaris

Een peesplaat overbelasting / ontsteking wordt vaak door elkaar gehaald met een hielspoor. Echter zijn er toch grote verschillen. Klik hier om te zien wat een hielspoor is.

Onder de voet loopt een peesplaat, ook wel fascia plantaris of aponeurosis plantaris genoemd. Deze start bij de hiel en eindigt bij de bal van de voet. Deze peesplaat wordt aangespannen bij iedere stap die gezet wordt, maar ook bij bijvoorbeeld autorijden en fietsen.

Wat is een overbelaste peesplaat?

Een overbelaste peesplaat is een zeer veel voorkomende voetklacht. Het komt vaak voor bij hardlopers, lastdragend werk, obesitas of tijdelijk toegenomen gewicht ten gevolge van zwangerschap. Echter kan het ook voorkomen wanneer er weinig belasting op de voeten komt. Een overbelaste peesplaat kan uiteindelijk resulteren in een ontstoken peesplaat (fasciitis plantaris). De pijn wordt gevoeld bij de onderzijde en / of binnenzijde van de hiel en soms in de voetholte.

Oorzaak

De functie van de peesplaat is om de voet tijdens de belasting zo stil en recht mogelijk te laten staan. Wanneer de voet naar binnen zakt / naar buiten zakt / instabiel is tijdens het lopen, wordt deze pees extra aangespannen om deze bewegingen te remmen. Hoe groter de scheefstand is, des te meer spanning er op de pees komt. Een ontstoken peesplaat start met een overbelaste peesplaat, welke haarscheurtjes in de pees veroorzaakt. Genezing ’s nachts veroorzaakt daaropvolgend verklevingen, welke weer in cyclus gewordt wordt door haarscheurtjes na belasting.

Andere oorzaken zijn: toename van de belasting op de voeten door bijvoorbeeld ander werk of een verbouwing of verhuizing, nieuw verkeerd soort schoeisel, gewichtstoename, foutief lopen door een pijnklacht elders te ontzien.

Klachten

Bij een overbelaste peesplaat wordt vaak een scherpe stekende (start)pijn gevoeld.  Deze pijn kan worden gevoeld tijdens belasting, na belasting en na inactiviteit: zoals ’s morgens bij het opstaan of na een langere tijd zitten. Meestal wordt de klacht ’s morgens en na een tijdje zitten weer minder, of naar mate men even wandelt. De klacht kan zeer hardnekkig zijn, daarom is snel handelen raadzaam.

Podotherapeut

In het geval van een biomechanische afwijking in de voet (bijv. scheefstand van de enkel) worden er corrigerende podotherapeutische zolen individueel aangemeten en vervaardigd. Deze hebben als doel om de scheefstand van de hiel / middenvoet tegen te gaan, zodat de belasting van de peesplaat verminderd wordt. De podotherapeutische zool neemt de werking als het ware over van de peesplaat. Deze zolen zijn meestal inpasbaar verschillende soorten schoeisel, zoals werkschoenen, sportschoenen, sneakers en laarsjes. Meestal kan de standaard zool uit de schoen zodat de steunzool ervoor in de plaats kan.

Daarnaast is de schoenkeuze belangrijk, meestal geldt: hoe steviger, hoe beter. Daarbij lettende op zoolmateriaal, ballijn, hakhoogte, stabiliteit van het bovenwerk en een stevig contrefort.

Er zijn nog een aantal ondersteunende therapieën die in combinatie aanbevolen kunnen worden: rek en strek oefeningen, shockwave therapie, taping, volledige immobilisatie door middel van gips, het lopen met krukken en de oefening met het rollen van een (tennis)bal na inactiviteit en ’s morgens vroeg.

Resultaat

Het te verwachten resultaat is goed. Dit varieert gemiddeld tussen de 3 en 9 maanden 20% van de patiënten is volledig klachtenvrij na 8 weken. Bij 68% is de pijn sterk verminderd na 8 weken en bij de overige 12% duurt het herstel langer. Hoe langer de klacht al aanwezig is, des te langer de herstelperiode zal zijn.